Mond

  • Reverse sneezing
  • Tandverzorging

Reverse sneezing

Reverse sneezing is een vaak voorkomend verschijnsel bij honden, waarbij tijdens de inademhaling er een sniffend/snuivendgeluid gemaakt wordt.

Het is meestal een onschuldige aandoening maar die toch angstaanjagend kan zijn voor de eigenaar.

Symptomen

Gedurende enkele seconden of minuten maakt uw hond een snurkend of sniffend geluid.

De hond probeert te slikken en houdt het hoofd meestal omhoog.

Soms trekt de hele borstkas mee tijdens deze episode.

Voor sommige mensen lijk het als of de hond aan het stikken is, dat de hond het benauwd heeft.

Tussendoor gedraagt de hond zich perfect normaal.

Oorzaken

Vaak is er geen oorzaak van reverse sneezing.

Het wordt vaak uitgelokt bij honden die heel enthousiast zijn (vb als de eigenaar thuis komt), trekken aan de leiband of tijdens het eten of drinken.

Als de klachten plots gaan verergeren is het soms nodig om verder onderzoek te doen. De oorzaak kan dan liggen bij een vreemd voorwerp in de neus of keel, een anatomisch probleem (lang verhemelte) of een neoplastisch proces.

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor de reverse sneezing.

Het probleem wordt vaak opgelost als je een slikreflex kan uitlokken.

Dit kan je doen door over de keel van de hond te wrijven tot hij gaat slikken of de neusgaten dicht te houden.

De reverse sneezing gaat normaal gezien van zelf terug over.

Is het gevaarlijk?

Reverse sneezing is niet gevaarlijk of levensbedreigend voor de hond, ook al lijkt het eng voor de eigenaar.

Tandverzorging

Wat is tandplak?

Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Het is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriƫn, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. Tandplak ontstaat bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. de vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst en de gevolgen kunnen verschillen per dier.

Wat is het gevolg?

- pijn
- onaangename geur
- verminderde eetlust
- moeilijkheid bij kauwen
- kwijlen
- uitvallen en rotten van de tanden
- tandvleesonsteking

Hoe kan ik preventief het gebit van mijn hond verzorgen?

  • Tandvriendelijke voeding

Hierbij is het vooral belangrijk welke soort voeding de hond krijgt. Op droge voeding (brokken) moet de hond meer kauwen en wrijft het eten ook beter over de tanden heen dan blikvoer. Sinds kort zijn er ook speciale voedingen op de markt die naast het mechanisch effect van de brokken ook nog bepaalde stoffen bevatten die de tandplakvorming tegen gaan, zoals bepaalde enzymes. Meer uitleg over deze specifieke voedingen kan u altijd verkrijgen op onze praktijk.

  • Poetsen van de tanden

Dit is de beste manier om tandplak en tandsteenvorming te voorkomen. Er zijn enkele dingen waar men op moet letten:
• Borstels: voor het poetsen van de tanden kan men gebruik maken van humane tandenborstels. Let er wel op dat deze niet te hard zijn. Er zijn ook speciale hondentandenborstels op de markt. Je kan de tanden ook reinigen met een flanellen doek of een rubberen vingertandenborstel.
• Tandpasta’s: er zijn verschillende tandpasta’s speciaal voor honden op de markt. De ene soort is alleen smakelijk en heeft geen extra werking. Daarbij helpt alleen de mechanische beweging die u uitvoert bij het poetsen tegen de tandplak. Deze pasta’s kan u bij de dierenspeciaalzaak vinden. Daarnaast bestaan er ook pasta’s met enzymatische werking, die dus ook actief werken tegen tandsteen. deze pasta’s kan u bij ons de praktijk afhalen en werken dus eigenlijk dubbel. Als opmerking bij de pasta’s is het belangrijk te vermelden geen gebruik te maken van humane pasta’s. Deze bevatten een te hoog fluorgehalte dan goed is voor de hond.
• Frequentie : het is ten sterkste aan te raden van het gebit van uw hond dagelijks te poetsen. Zo bereikt u het beste resultaat.

Aanleren van tandenpoetsen

Hierbij is gewenning heel belangrijk. En zoals het spreekwoord zegt: ‘jong geleerd is oud gedaan’, is het aan te raden uw jonge pup meteen te laten wennen aan handelingen rondom zijn bek. Het openen van de bek en het bestasten en bekijken van zijn tandjes is heel erg belangrijk, om bezoeken bij de dierenarts te vergemakkelijken maar ook om beter zijn gebit te kunnen verzorgen.

Tanden poetsen in 5 stappen

Stap 1: wennen aan aanraking van mond en lippen. Leer de hond dat je zijn lippen kan opheffen en zijn tanden kan bekijken. oefen eerst vooral ter hoogte van de hoektanden en ga stilaan naar achteren toe.

Stap 2: gewend worden aan de smaak van de tandpasta. Doe een beetje hondentandpasta op je vingers en laat de hond dit aflikken. Wrijf ook wat tandpasta op zijn tanden en tandvlees.

Stap 3: introductie van de tandenborstel. Zorg voor meer stabiliteit door je wijsvinger op de kop van de tandenborstel te plaatsen. Start ter hoogte van de hoektanden en maak rustig horizontale bewegingen.

Stap 4: poetsen van de hoektanden. Op dezelfde manier dat de hoektanden werden gepoetst ga je nu voorzichtig naar achteren toe.

Stap 5: poetsen van de snijtanden. Dit is vaak de moeilijkste stap omdat honden niet graag hebben we aan hun neus komen.

Zeer belangrijk is om tussen elke stap minsten 5 dagen te wachten en elke stap 5 dagen te oefenen. Beloon tussendoor heel regelmatig met een snoepje.

  • Mondspoelmiddel

Er bestaan ook vloeistoffen om in het drinkwater te doen die de bacteriegroei in de mond remmen, tandplak en tandsteen voorkomen en zorgen voor een frisse adem.

Je kan de vloeistof dagelijks mengen in het drinkwater of ook puur gebruiken op een speciaal poetsdoekje en zo de tanden inwrijven. De buitenkant van de tanden wordt zo gepoest en ook de binnenkant wordt gespoeld door het gebruik van de vloeistof.

  • Tandverzorgende kauwproducten

Tegenwoordig zijn er veel soorten kauwbeentjes, stokjes, koekjes en dergelijke te verkrijgen. Hierbij zijn er ook weer 2 soorten zoals bij de pasta’s: producten die enkel mechanisch de tanden reinigen (bv. Dentastix®) en producten die ook nog enzymen bevatten die ook nog eens actief tegen de tandplak werken (bv Orozyme® of Oral Bar®). deze laatste zijn bij ons op de praktijk te verkrijgen.

Daarnaast bestaat er ook nog speelgoed waarop de hond kan kauwen zodat de tanden meteen ook gereinigd worden. Flostouwen zijn hiervoor zeer goed. Toch moet men er op letten dat de hond enkel kauwt op deze touwen en deze niet opeet. Dit kan voor ernstige verstoppingen zorgen in het maag-darmstelsel. Dit soort speelgoed geef je best alleen onder toezicht.

verder bestaat er ook speelgoed met een zodanige vorm dat de tanden mechanisch gereinigd worden (bv. dental kong®).

Terug naar Hond