Algemeen

  • EHBO bij dieren
  • Intoxicatie bij hond en kat
  • Kerstrisico's voor dieren
  • Op reis
  • Tips bij hittegolf
  • Teken
  • Vlooien
  • Wormen
  • Euthanasie

EHBO bij dieren

Enkele tips:

  • Blijf altijd rustig. Denk altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Een vreemde hond, die vaak nog in paniek is of heel veel pijn heeft, kan zeker nog bijten.
  • Waarschuw altijd de dierenarts voor telefonisch overleg.

Een aanrijding

Hierbij herhalen we nog eens: let op uw eigen veiligheid, een dier in paniek bijt! Is het dier bewusteloos of niet? Controleer of het nog makkelijk kan ademhalen. Dit gaat boven alle andere verwondingen, hoe erg deze ook lijken. U kan zien of de hond nog ademt door naar zijn borstkas te kijken die op en neer gaat of door uw hand voor zijn muil/neus te houden. Zo voelt u zijn warme adem.

De hartslag kan u voelen achter de linkerelleboog met uw hand plat op de borstkas. Als het dier niet meer ademt kan u mond op neus beademing doen (hou de mond van de hond dicht). Als het hart niet meer klopt kan u hartmassage toedienen op de plaats waar u normaal de hartslag hoort te voelen; indien beide afwezig is houdt u zich aan volgend schema: Hou dit vol tot de dierenarts gearriveerd is.

Wonden

Er zijn vele soorten wonden die voorkomen bij hond en kat. Vaak zien we bijtwonden of steekwonden door wild spelen met stokken of verkeerd terechtkomen. Deze wonden moeten altijd worden gecontroleerd door de dierenarts aangezien bijt/steekwonden erg diep kunnen zijn maar aan de oppervlakte erg klein lijken. Deze raken makkelijk geïnfecteerd. brandwonden kunnen voorkomen door in contact te komen met vuur, maar ook via elektrische stroom, chemische stoffen, hete vloeistoffen,…Het belangrijkste bij brandwonden is koelen, koelen, KOELEN!! Probeer dit zeker 10 minuten vol te houden. Raadpleeg daarna de dierenarts.

Epilepsie

Epilepsie is eigenlijk een soort kortsluiting in de hersenen, waarbij het dier zijn bewustzijn verliest en het hevig kan schokken, schudden, bewegen,…Normaal duurt een epilepsieaanval maar enkele minuten. Uw dier voelt hier niks van. Tijdens de aanval kan u ook weinig doen. Probeer de hond eventueel te kalmeren met rustige woorden. Stop uw hand NOOIT in de mond van een dier met een aanval, ze kunnen een kaakkramp krijgen en u dus onbewust zwaar verwonden! Zorg ervoor dat de omgeving zo rustig mogelijk is voor uw huisdier; dim het licht, vermijd luide geluiden. Wacht tot na de aanval om de dierenarts te bellen om te overleggen wat er verder moet gebeuren.

Verstikking

Dit kan voorkomen bij honden die allerlei dingen opeten. Zo kan er een stok of ander vreemd voorwerp vastzitten in de keel. Let goed op uw eigen veiligheid, want een hond in paniek kan erg gevaarlijk zijn. Probeer het voorwerp uit de keel te verwijderen, de meest veilige manier is doormiddel van 2 touwtjes de boven- en onderkaak uit elkaar te trekken en met een tang het voorwerp te verwijderen. Als het dier teveel in paniek is waarschuw dan de dierenarts. Is de hond echt in zuurstofnood, houdt hem dan aan zijn achterpoten omhoog en sla op zijn borst om zo te proberen het vreemde voorwerp te verwijderen uit de luchtwegen.

Onderkoeling

Onderkoeling kan voorkomen wanneer een hond langere tijd in het (ijs)water heeft gezwommen of in een vijver of iets gelijkaardigs is gevallen. De honden rillen, hijgen, zijn kortademig en suf. Wrijf de hond droog en warm met doeken of onder de douche met lauw water, zeker geen heet water! Het droogwrijven is steeds het belangrijkste. Neem ook eens de temperatuur van de hond. Als de hond een temperatuur lager dan 37°C heeft, waarschuw steeds de dierenarts. Wikkel hem in warme doeken en leg hem niet te dicht bij de verwarming. Let wel op: er kan ook vriesbrand ontstaan op de oortipjes of poten. Wees daar voorzichtig met droogwrijven.

Oververhitting

Oververhitting kan voorkomen als de hond een langere tijd in een auto gezeten heeft op een warme dag. De hond hijgt, kwijlt, heeft het benauwd. Zorg ervoor dat de hond direct in frisse lucht en koelte kan ondergebracht worden. Leg ze bij voorkeur op koude vloer en koel ze eventueel verder af met natte koude (niet ijskoud!) handdoeken. Ga altijd naar de dierenarts met een oververhitte hond!

Maagtorsie

Een maagtorsie kan voorkomen bij grote hondenrassen met een diepe borstkas. Dit zijn de typische symptomen: hond staat met poten wijd en heeft moeite met ademhaling. Deze honden hebben een typische opgezwollen buik. Een hond met een maagtorsie is ALTIJD een spoedgeval en de dierenarts moet dus altijd verwittigd worden en de hond moet zo snel mogelijk naar de praktijk gebracht worden.

Vergiftiging

Het is altijd mogelijk dat uw hond of kat ergens iets giftigs heeft gevonden en heeft opgegeten. De symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn, afhankelijk van wat ze hebben gegeten. Probeer altijd te achterhalen wat ze precies hebben gegeten. Typische kenmerken die kunnen voorkomen bij vergiftiging: overvloedig kwijlen, braken, diarree, lusteloos, problemen met de ademhaling, niet meer op de poten staan,… Verwittig altijd de dierenarts en eventueel het antigifcentrum; zij hebben een speciale afdeling voor dieren. Je huisdier doen braken kan soms helpen, maar soms ook de situatie laten verergeren. Handel dus nooit op eigen initiatief.

Intoxicatie bij hond en kat

Te vaak worden we als dierenartspraktijk nog geconfronteerd met vergifting. Dit is vaak te wijten aan onoplettendheid en/of onwetendheid van de eigenaar. We zetten voor u een aantal van de meest voorkomende gevaarlijke dingen voor hond en kat voor u op een rijtje.

Humane geneesmiddelen
Jammer genoeg wordt er nog té vaak gebruik gemaakt van humane geneesmiddelen als de hond of kat zich niet lekker voelt. Dit kan heel gevaarlijk zijn! Het is niet omdat een geneesmiddel goed is voor mensen, dat dit ook zo is voor onze huisdieren. Zo is aspirine heel erg giftig voor de kat, en paracetamol heel giftig voor hond en kat. Geef NOOIT zonder diergeneeskundig advies humane geneesmiddelen aan huisdieren. U doet vaak meer kwaad dan goed. Heeft uw huisdier accidenteel humane medicatie ingenomen, contacteer ALTIJD uw dierenarts en houdt de bijsluiter bij de hand, zodat wij kunnen analyseren of uw huisdier gezondheidsrisico’s loopt.

Etenswaren
Chocolade
Chocolade bevat theobromine. Dit is erg giftig voor honden. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine deze bevat. De hoeveelheid die de hond binnenheeft is ook van belang. De meest voorkomende symptomen zijn maagdarmklachten, hyperexcitatie, epilepsieaanvallen, nierproblemen.
Probeer te achterhalen hoeveel chocolade de hond binnen heeft en contacteer uw dierenarts.

Druiven en rozijnen
Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. Ze tasten de nieren aan. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden!

Look
Look is ook giftig voor onze huisdieren. Katten zijn gevoeliger dan honden. Vaak is er sprake van een chronische vergiftiging door de eigenaar. Look wordt soms gegeven omdat het goed zou zijn tegen interne en externe parasieten. In tegendeel,het is dus juist gevaarlijk voor de gezondheid van uw dier. Het kan bloedarmoede, maagdarmproblemen en neerslachtigheid veroorzaken.

Giftige planten
Er zijn heel wat planten en bloemen giftig voor onze huisdieren. Hieronder vermelden we enkele veel voorkomende risicoplanten:

Kerstster
De bloemblaadjes hiervan zijn heel erg giftig!

Lelies
Is vooral heel giftig voor katten. Opletten met de pollen. Als uw kat tegen de plant loopt en de pollen vallen op zijn vacht en de kat wast zich, kan hij zichzelf vergiftigen. Ook het water waarin de bloemen staan is giftig! Contacteer zeker uw dierenarts als uw kat hier iets van opgenomen heeft. Voor een hond is deze plant minder giftig maar kan wel milde maagdarmklachten veroorzaken.

Enkele andere giftige planten
Vingerhoedskruid/taxus/gouden regen/azalea

Rattenvergif
Dit is vooral gevaarlijk voor honden, omdat het ook erg lekker is. Het zorgt ervoor dat het bloed niet meer kan stollen en de hond krijgt interne bloedingen. Als u uw hond ervan verdenkt rattenvergif te hebben opgegeten, kom zeker langs in de praktijk. De vergiftiging is niet acuut dus het valt niet altijd direct op dat uw hond aan het vergif gezeten heeft. Vaak zien we pas na enkele dagen de klacht dat de hond lusteloos en slap is, hoesten (door longbloedingen), bleke slijmvliezen… Ga meteen naar de dierenarts bij verdenken van het eten van rattenvergif!

Slakkenvergif
Dit is ook erg gevaarlijk voor honden. We zien na inname overmatig speekselen en schuimen, exitatie, temperatuurstijging. Zo zijn 35 korrels voor 4 kg hond al giftig! Contacteer altijd uw dierenarts als uw hond slakkenvergif heeft gegeten.

Etherische oliën
Bepaalde etherische oliën en ook vloeibare potpourri kunnen erg giftig zijn voor hond en kat.
Een paar gevaarlijke soorten zijn: citrus olie, tea tree olie, polei olie. Veel van deze oliën worden gebruikt om op een ‘natuurlijke’ manier ectoparasieten zoals muggen, vliegen, vlooien en teken te bestrijden. Maar dit kan dus erg gevaarlijk zijn! Dit kan leiden tot maagdarmproblemen, stoornissen in centraal zenuwstelsel, coma en zelfs sterfte. Gebruik dit dus NIET als antiparasitair middel en houdt uw kat weg van vloeibare potpourri.

Antiparasitaire producten
Bepaalde producten die goed zijn voor honden zijn heel giftig voor katten. Het gaat hier over het werkzame bestanddeel permethrine. Wanneer een kat het verkeerde product is toegediend zorgt dit voor kwijlen, braken, incoördinatie, epilepsieaanvallen,…
Contacteer altijd uw dierenarts als uw kat raar reageert op de toediening van een vlooienproduct.
Laat u adviseren door een dierenarts wanneer u op zoek bent naar een goed vlooienmiddel voor uw kat of hond.

Antivries (ethyleenglycol)
Dit is erg giftig zowel voor hond als kat. De hond lust dit erg graag omdat het een zoete smaak heeft. Een kat kan zichzelf vergiftigen als het bijvoorbeeld in de garage door een plasje antivries loopt en zich daarna wast. Er zijn nog tal van andere dingen schadelijk voor onze huisdieren. Heeft u twijfels, aarzel nooit om ons de contacteren!

Kerstrisico's voor dieren

Het kerstfeest kan een wat chaotische periode zijn waarin ieder zich bezighoudt met lekker eten en waarbij cadeautjes onbewaakt worden achtergelaten. Nieuwsgierige dieren (vooral honden) kunnen op zoek gaan naar eetbare geschenkjes onder de boom of snoepen van het kerstmenu. Enkele veel voorkomende risico’s tijdens de kerstperiode op een rijtje:

Giftig voedsel

Chocolade

Chocolade bevat lechithine en is erg giftig voor honden. Donkere chocolade is gevaarlijker dan melkchocolade of witte chocolade. Honden kunnen last krijgen van beven, hyperexcitatie, epilepsie aanvallen en hartproblemen.

Druiven en gedroogd fruit

Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. Zelfs een kleine hoeveelheid kan ernstige nierinsufficiëntie veroorzaken bij sommige honden.

Fondue olie

Vaak zetten mensen de pot fondue olie of frietketel buiten om af te koelen. Dit ruikt zeer lekker voor honden en we zien tijdens de  kerstperiode geregeld honden die deze uitlikken. Dit kan erge maag-darm klachten veroorzaken, en kan de hond echt ziek maken.

Kerstplanten

Kerstster

Kerstster is een plant die we heel veel zien tijdens de kersperiode. Deze plant is spijtig genoeg giftig voor hond en kat en veroorzaakt irritatie in de mond en slijmvliezen en geeft ook maag-darm klachten.

Lelies

Alle delen van de lelieplant (zelfs het stuifmeel) zijn extreem giftig voor katten. Dit vormt vooral een risico als de kat er gaat aan snuffelen of likken of als ze zich wast na in aanraking te komen met het stuifmeel op de vacht.

Kerstversiering

Slingers, dennetakken, kerstlintjes, scherpe hangertjes, ballen, kerstverlichting…. Zeer interessante speeltjes, maar oh zo gevaarlijk als ze per ongeluk opgegeten worden. Er kunnen beschadigingen optreden in de keel, slokdarm, maag of darmen. Als het voorwerp vast komt te zitten kan uw hond of kat erg ziek worden.

Merk je braken, diaree, lusteloos zijn of geen eetlust na dat uw dier met de kerstversiering heeft gespeeld, bel dan de dierenarts.

Voorkomen is uiteraard veel beter dan genezen dus pas de versiering aan aan de huisdieren.

Vuurwerk

We vieren graag de feestdagen, maar hou rekening met onze dieren! Deze begrijpen niet wat er aan de hand is en kunnen erg in paniek raken. Zorg voor een veilige omgeving waar je zoveel mogelijk geluid en licht afschermt. Zorg er ook voor dat uw dier niet kan ontspannen als hij in paniek raakt.

Op reis

Mee op reis

Wanneer u op reis gaat en de hond of kat mag mee, moet er aan enkele voorwaarden voldaan worden.

Reizen in de Europese Unie:

  • Jaarlijkse vaccinatie moet in orde zijn
  • Geldige vaccinatie tegen hondsdolheid
  • Bezit van Europees paspoort
  • Huisdier moet gechipt zijn

Enkele lidstaten leggen bijkomende voorwaarden op ( Ierland, Malta, het verenigd Koninkrijk en Finland). Ook Noorwegen vraagt een andere aanpak.

Contacteer ons ruim voor uw vertrek en wij kunnen u perfect zeggen wat uw huisdier nodig heeft om het gewenste land binnen te gaan.

Reizen buiten de Europese Unie:

Elk land heeft andere invoerregels. Contacteer ons ruim op voorhand voor de juiste informatie.

Bescherming tegen parasieten.

In het buitenland (en vooral zuiderse landen) komen andere parasieten voor dan in België. Daarom is de juiste bescherming van LEVENSLANG voor uw huisdier.

Vraag gerust meer uitleg  aan ons voor een aangepast en individueel behandelschema.

Huisdier op hotel

Gaat uw huisdier niet mee op hotel maar wel op honden- of kattenhotel, dan moeten er ook een aantal zaken in acht genomen worden.

De meeste hondenhotels vragen een vaccinatie voor kennelhoest. Zorg ervoor dat u deze vaccins op tijd laat geven.

Een jaarlijkse vaccinatie moet in orde zijn voor honden en katten.

Wij raden ook aan van uw huisdier goed te beschermen tegen parasieten.

Tips bij hittegolf

Onze huisdieren zijn ook vatbaar voor de hitte. Daarom hieronder enkele tips!

Hou ze binnen!

Hou je huisdieren zoveel mogelijk binnen, zeker als je het huis koel kan houden. Mogen of kunnen je huisdieren niet binnen, voorzie dan schaduw of een plek waar ze kunnen schuilen tegen de zon.

Water

Net zoals mensen kunnen huisdieren uitdrogen. Voorzie elke dag vers, fris water dat liefst op een schaduwrijke plek blijft staan. Overweeg een grotere kom dan normaal, zeker als je de hele dag van huis bent. Laat je hond in een zwembadje rollebollen of spuit hem nat om de verfrissing totaal te maken.

Wandelen

Behandel je huisdieren net als kleine kinderen of bejaarden bij een hittegolf: geen zware inspanningen op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur ′ s ochtends vroeg en/of ’s avonds laat en vermijd zeker de uren tussen 11 en 18 uur . 
Zoek een schaduwrijke plek op en neem extra water mee voor je hond. Plan eventueel een rustpauze als je merkt dat de inspanning toch te zwaar is voor de hond. 
Beton, asfalt en zand zijn te vermijden: deze worden erg heet door de zon en kunnen de poten van de hond (of kat) zwaar verbranden!

Andere inspanningen zoals fietsen of intensieve trainingen raden we af bij hitte.

Extra kwetsbare honden

Honden met korte snuiten (zoals franse en engelse bulldog, mopshondjes, …) zijn extra kwetsbaar omdat ze moeilijker kunnen ademen en dus ook moeilijker warmte kunnen afvoeren. Zij mogen zeker geen enkele inspanning doen (ook niet wandelen!) en niet in de zon liggen.

Verfrissende snoepjes

Bied je hond (of kat) verfrissende snoepjes aan, zoals ijsblokjes, watermeloen of bevroren pindakaas.
Een bevroren potje yogurt is het ideale ijsje!
Een ijsblokje in de drinkbak houdt het water koel!

Auto

Laat een hond NOOIT in een warme auto, of die nu in de zon staat of niet. Het raampje een beetje openzetten, is niet voldoende. Elk jaar sterven verschillende huisdieren door de hitte die in een auto nog veel sneller oploopt dan elders. Neem je hond mee of voorzie opvang thuis.

Knaagdieren en konijnen

konijnen en knaagdieren zijn extra gevoelig voor de hitte. Via deze link vindt u meer info om hen tegen de hitte te beschermen: https://vetsandco.be/hitteslag-bij-konijnen-voorkomen

Zonneslag

Huisdieren zijn niet immuun aan zonneslag. Wees alert voor de symptomen: hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, een dieproze of paarse tong, duizeligheid, slechte coördinatie en flauwvallen. 

Verwittig onmiddellijk de dierenarts!!!

Een zonneslag kan dodelijk zijn!
In afwachting kan je de hond koelen met natte handdoeken op de buik (geen ijskoud water!).

Teken

Wat zijn teken?
Teken behoren tot de familie van de spinachtigen. Teken zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat ze een gastheer nodig hebben om zich voort te planten. De hoofdgastheer van de teek is het hert, de ree, de egel of het konijn. De hond en kat kunnen fungeren als tussengastheer.
Wanneer een (tussen)gastheer langs een struik wandelt waar de teek zich verscholen houdt, laat de teek zich op de vacht vallen en hecht zich vast in de huid van het dier. Daar blijft het enkel dagen vastzitten om bloed te zuigen. Eenmaal de teek voldaan is, valt deze gewoon terug af het dier.

Waar komen teken voor?
Teken komen tegenwoordig overal in België voor. Vooral in bossen waar veel wild zit. Maar ook in onze tuinen, parken en langs de graskant kunnen er zich teken schuil houden.

Is een teek gevaarlijk?
Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn. Ze is niet pijnlijk. Vaak wordt een dier of mens onopgemerkt gebeten. De plaats waar de teek zit kan dan ontsteken. De teek kan ook drager zijn van gevaarlijke ziektes, waarvan ‘ziekte van lyme’ de bekendste is. Zeker als de teek langer dan 24u vastgehecht zit, is het risico op overbrengen van ziektes groter. De mens is wel gevoeliger dan de hond of kat aan deze ziektes.

Hoe verwijder ik een teek?
Het beste is hiervoor gepast materiaal te gebruiken zoals een tekentang of tekenpincet. Het is niet nodig om de teek vooraf te ‘verdoven’ met alchohol, in tegendeel ,dit zorgt ervoor dat de teek zijn maaginhoud nog leegt op de plaats waar hij vastgehecht zit. Belangrijk is ook om niet trekken aan de teek maar deze langzaam los te draaien zoals een schroef. Zo heb je het minste kans dat er stukjes teek blijven zitten.
Je verwijdert het best de teek binnen de 24u dat hij zich vastgehecht, omdat hij dan nog geen ziektes kan overbrengen. De boodschap is dus jezelf en je huisdier controleren na elke wandeling.

Hoe bescherm ik mijn huisdier tegen teken?
Gelukkig zijn er goede producten op de markt die voorkomen dat een teek zich kan vasthechten op de huid van je huisdier. Er bestaan pipetjes, pillen en halsbanden. Voor het juiste product vraag je best advies aan de dierenarts omdat niet alle producten geschikt zijn voor katten. Ook honden die veel zwemmen hebben een aangepaste preventieve behandeling nodig.

Vlooien

Vlooien zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat een vlo een gastheer nodig heeft om zich voort te planten en te overleven.

Een volwassen vlo zuigt bloed om zich te kunnen voortplanten.
Een vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Na ongeveer 10 dagen komen deze eitjes uit. Dan zit de vlo in het larvenstadium.

De larven voeden zich met huidschilfers, haren en ander organisch materiaal.
Na een aantal dagen verandert de larve in een pop en komt zo in het coconstadium terecht. In dit stadium kan de vlo tot 1 jaar overleven in de omgeving. Onder invloed van warmte en trillingen kan de pop zich terug gaan ontwikkelen en start de vlooiencyclus opnieuw.

Hoe kan ik zien of mijn huisdier vlooien heeft?

De meest voorkomende klacht is jeuk. Vaak zien we de uitwerpselen van vlooien liggen op de plaatsen waar de hond of kat vaak ligt. Je herkent ze als kleine zwarte korrels en worden vaak verward met gewone aarde (echter, als je ze op een papiertje met water legt, worden ze bruin, dit is eigenlijk verteerd bloed).
Volwassen vlooien zie je het vaakst kruipen ter hoogte van de staartbasis of in de liezen, maar dikwijls zie je ze ook niet, omdat ze zo snel zijn.

Kan ik als mens ook besmet worden met vlooien?

Een vlo kan een mens bijten en dit laat soms vervelende jeukerige plekjes na. Toch kan een vlo niet overleven op mensen. Ze heeft altijd een kat of hond nodig om zich te kunnen voortplanten.

Hoelang leeft een vlo en hoelang is zijn cyclus?

Een vlo kan tot 130 dagen overleven op zijn gastheer, afhankelijk van hoe goed de omgevingsfactoren zijn. De cyclus van de vlo is meestal tussen de 2 a 3 weken als alle omgevingsfactoren gunstig zijn (hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen). Maar zoals eerder gezegd kan het poppenstadium tot 1 jaar lang overleven!

Moet ik de vlo het ganse jaar door bestrijden?

Zoals hierboven al vermeld kunnen vlooienpoppen tot 1 jaar lang in de omgeving overleven en kunnen dus elk moment uitkomen, ook in de winter aangezien onze huizen aangenaam warm zijn het ganse jaar door.

Kan mijn kat die nooit buiten komt ook vlooien krijgen?

Ja dit kan zeker. Je kan altijd een vlo, eitje of pop in huis brengen via schoenen of ander materiaal. Vaak zien we ook dat katten als kitten te weinig of niet ontvlooid geweest zijn, waardoor zich een echte vlooienplaag kan ontwikkelen die pas maanden later ontdekt wordt.

Er bestaan zoveel verschillende producten tegen vlooien, wat is het juiste?

Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen het behandelen van een vlooienprobleem of het preventief behandelen van onze huisdieren.

Behandeling in de omgeving

Voor de omgeving bestaan er een aantal producten die de vlooien, de eitjes en de larven kunnen aanpakken. Dit maakt al een heel verschil, maar jammer genoeg is er weinig dat de poppen kan vernietigen.
De poppen kunnen enkel vernietigd worden door extreme hitte (branden/ stomen) of vriestemperaturen.
Als je dekentjes wilt wassen moet dit minimaal op 60 graden zijn.

Producten voor op het dier

Er bestaan meerdere goede producten om vlooien te bestrijden. Vraag hiervoor advies aan uw dierenarts of assistente.

Een snelle werking is belangrijk, omdat hoe sneller de vlooien doodgaan, hoe minder eitjes ze kunnen leggen. Daardoor komen er veel minder eitjes in de omgeving terecht.

Ook een goede afwerende werking is belangrijk,deze producten zorgen ervoor dat de vlo niet kan bijten. Dit is vooral belangrijk voor de dieren die allergisch reageren op het speeksel van de vlo.

 

Wormen

Elk dier krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken, vandaar dat ontworming een standaard behandeling is voor elk dier (jong of oud).

De wormen die bij ons voorkomen, zijn maar matig ziekteverwekkend. Tenzij het gaat om een massale besmetting of een besmetting bij jonge dieren.
Hieronder enkele redenen waarom men toch regelmatig moet ontwormen :
Ze kunnen een vervelende jeuk veroorzaken
Ze zijn soms oorzaak van diarree of plattere stoelgang
Ook kinderen en mensen met verminderde weerstand (ouderen, zieken, ...) kunnen besmet worden door bepaalde wormen
Ze kunnen de conditie en de groei van het dier doen achteruit gaan
Voor jonge dieren kunnen ze een doodsoorzaak zijn

Hoe een wormbesmetting herkennen ?

Diarree
Braken
Dik buikje bij jonge dieren
In de flank bijten
Doffe vacht
Zichtbaar blijven van het derde ooglid bij katten
Met poep over de grond schuiven
“rijstkorrels” thv. de anus
Groeiachterstand, vermagering,…

Behandeling

Er bestaan veel verschillende soorten producten om te ontwormen, echter niet alle producten werken tegen alle wormen. Voor advies kan u gerust eens langskomen om dan het meest geschikte product mee te nemen.

Wanneer ontwormen ?

Pups : op week 2/4/6/8, daarna elke maand tot 6 maand, daarna elke 3 maand
Kittens : op week 6/9/14, daarna elke maand tot 6 maand, daarna elke 3 maa,d
Nieuw huisdier of terugkomen uit kennel : 2 maal met drie weken tussen
Volwassen dieren die niet buiten komen : 1a2 maal per jaar
Volwassen dieren die vaak buiten komen : 3 à 4 maal per jaar
Bij fokdieren : 1 maal voor de dekking, 1 maal 2 weken voor de bevalling, tijdens het zogen gelijktijdig met de jongen.

Soorten wormen:

RONDWORMEN:

* Spoelwormen:
Bemetting met de spoelworm gebeurt door orale opname van eieren uit
de omgeving. Larven besmetten puppies in de baarmoeder of via de
moedermelk. Larven migreren vanuit de
darm naar de lever > naar het hart > naar de longen > naar de luchtpijp.
Deze worden dan opgehoest en ingeslikt om dan in de dunne darm
volwassen te worden en eieren te produceren.

* Zweepwormen:
Opgelikte wormeieren ontwikkelen in de dikke darm tot volwassen
wormen. Dit kan bloederige diarree veroorzaken.

* Haakwormen:
Naargelang de soort haakworm is er orale of percutane besmetting. De ernst van de symptomen varieert volgens de verschillende soorten.

LINTWORMEN:

* Dipilidium Caninum:
De hond of kat besmet zich door het inslikken van een besmette vlo of luis.

* Taeniae Familie
Hier gebeurt de besmetting door een andere tussengastheer nl. muis, rat, konijn, mol, ….
Vaak zien we 'rijstkorrels' aan de poep hangen... dit zijn stukjes lintworm.

Gevaar voor de mens:

Als er spoelwormeieren in darm van de mens terechtkomen dan zullen de larven die zich hieruit ontwikkelen proberen dezelfde weg als bij de hond af te leggen. Ze kunnen echter hun weg kwijtraken en op plaatsen in het lichaam terechtkomen waar ze veel schade kunnen berokkenen.

Euthanasie

Misschien een gevoelig onderwerp, maar het komt helaas voor dat uw huisdier echt niet meer verder kan. Dit moet natuurlijk geval per geval beoordeeld worden. Daarom staat uw dierenarts altijd klaar met deskundig advies.

De redenen om over te gaan tot euthanasie kunnen heel uiteenlopend zijn, maar moeten wel gegrond zijn. Euthanasie is geen plezierige aangelegenheid maar door onze ervaring kunnen wij u uitstekend en sereen begeleiden doorheen deze moeilijke periode. Zoals u wenst kunt u kiezen om de euthanasie bij te wonen, ofwel laat u het liever aan de dierenarts alleen over. Deze keuze verschilt van persoon tot persoon en wij laten u hier dan ook volledig vrij in.

Euthanasie is niet pijnlijk.

Uw huisdier krijgt eerst een spuitje waardoor het in een diepe slaap valt. Daarna wordt via een infuus een tweede spuitje gegeven, waardoor hij/zij op een rustige manier inslaapt.

Wat te doen met het lichaam ?

  • U kan het lichaam terug meenemen (het is echter afhankelijk van gemeente tot gemeente of u het lichaam zelf mag begraven).
  • U kan het lichaam ook in de praktijk achterlaten waar het door een gespecialiseerde firma wordt opgehaald. Dan kan u kiezen voor een groepscrematie of een individuele crematie (evt. met mogelijkheid tot bekomen van een urne).

Wenst u hierover meer uitleg aarzel dan niet om contact op te nemen.