Andere huisdieren

  • De cavia als huisdier
  • Het konijn als huisdier
  • E cuniculi
  • Diarree bij konijnen
  • Castratie en sterilisatie bij het konijn
  • Hitteslag bij konijnen voorkomen
  • Huisvesting bij konijnen
  • Konijn dwangvoederen
  • Konijnen en gezelschap
  • Myasis of madenziekte
  • Tandproblemen bij konijnen

De cavia als huisdier

Voeding

De juiste voeding aan een cavia geven is heel belangrijk. Een aantal veel voorkomende aandoeningen die we zien bij cavia’s zijn te wijten aan een verkeerde voeding.

Vitamine C tekort

Cavia’s zijn zelf niet in staat om vitamine C aan te maken en daarom is het essentieel dat dit voldoende via de voeding voorzien wordt. Vitamine C is rijkelijk aanwezig in veel groenten en fruit en de caviavoeders zijn ook voldoende voorzien. Wanneer er een tekort is aan vitamine C zien we cavia’s die last hebben van opgezette gewrichten, manken, gewichtsverlies en lusteloosheid.

Urineweg stenen

Voeding met een teveel aan calcium kan ervoor zorgen dat cavia’s urinewegstenen en –kristallen krijgen.

Overgewicht

Cavia’s die een teveel aan commerciële korrels krijgen zijn vatbaar voor overgewicht. Dit overgewicht kan leiden tot ziektes zoals suikerziekte.

Tandproblemen

Een tekort aan hooi en groenten kan leiden tot tandproblemen.

Het belangrijkste onderdeel van het dieet van een cavia bestaat dus uit hooi van goede kwaliteit. Daarnaast kan je groenten zoals spinazie, selder, boerenkool, komkommer, witloof of wortels geven.
Een kleine hoeveelheid goede kwaliteit caviavoer ( 10-20 gram per dag) mag ook bijgegeven worden.
Als extra kan af en toe een stukje appel gegeven worden.
Zorg ook dat er altijd vers drinkwater ter beschikking staat!

Huisvesting

Vooreerst moet het caviahok voldoende groot zijn. De cavia moet vrij kunnen bewegen. We rekenen minimum op 60x60x40 cm per cavia. Maar hoe meer bewegingsruimte hoe beter uiteraard. Een kunststoffen bak is makkelijk te reinigen en is beter beschermd tegen knagen. Als ondergrond gebruik je best zaagsel of houtkrullen. Zorg voor voldoende ventilatie maar vermijdt tocht.
De ideale omgevingstemperatuur voor een cavia ligt tussen de 15-22 graden. Cavia’s kunnen tegen de kou als je ze een goed schuilhok voorziet waar ze zich kunnen in terugtrekken.
Een cavia is ook een kuddedier dus met soortgenootjes vullen zich beter dan alleen.

Voortplanting

Cavia’s zijn snel geslachtsrijp. De vrouwtjes zijn dit al op de leeftijd van 4-6 weken en de mannetjes op de leeftijd tussen de 6 en 10 weken.

De draagtijd van de cavia is ongeveer 68 dagen. Het nest kan tussen de 1 en 10 jongen bevatten. De jongen komen ter wereld volledig behaard en met de ogen open. Ze lopen direct mee met de rest en eten na een paar dagen al hooi en brokjes.

Belangrijk is dus er vroeg genoeg bij zijn om de mannetjes en meisjes te scheiden, als je een nestje wilt vermijden.

Vaccinatie

Er bestaat (nog) geen vaccin voor cavia’s.

Het konijn als huisdier

Naast honden en katten zijn konijnen erg populaire huisdieren. Zeker in gezinnen met kinderen. Konijnen zijn over het algemeen hele vriendelijke en zachtaardige dieren. Maar toch zijn er een aantal soortspecifieke zaken waar we rekening moeten mee houden als we een konijntje in huis nemen.

Voeding

De juiste voeding is zeer belangrijk voor een konijn. Het gebruik van verkeerde voeding maakt een konijn al snel ziek en kan zelfs dodelijk zijn. Dus het is erg belangrijk volgende dingen in acht te nemen:
Konijnen hebben een rantsoen nodig van minstens 75% hooi. Dit is het allerbelangrijkste bestanddeel in het dieet van het konijn.

Daarnaast kan je ook een konijnenmengeling geven, deze voeding vind je in de dierenspeciaalzaak. Let op: geef niet teveel van dit dieet aan het konijn, beperk dit tot enkele soeplepels per dag. Als je teveel van dit voer gaat geven eet het konijn te weinig hooi en dit is nadelig voor de spijsvertering en de gezondheid van uw konijntje.

Verder mag je ook wat gras en groenten geven aan een konijn. Maar ook hier best niet in overdrijven.

Let op: nooit plots overschakelen van voeder!

Tot slot is de beschikbaarheid van vers water heel belangrijk.

Huisvesting

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Belangrijk is van het dier geleidelijk aan te laten passen aan een nieuwe omgeving. Steek een konijn dat gewend is van buiten te zitten niet direct lekker warm aan de verwarming of omgekeerd.

Konijnen kunnen ook makkelijk buiten overleven in de winter, als het vriest. Zorg voor voldoende schuilmogelijkheden en nest materiaal.

Zorg er in alle geval voor dat het konijn niet in de tocht,regen of volle zon zit, dat het te allen tijde kan schuilen tegen extreme weersomstandigheden.

Houdt bij buitenkonijnen ook rekening dat het goede gravers zijn en bescherm ze tegen roofdieren.
Konijnen die binnen zitten hebben vaker wat minder ruimte. Belangrijk is dat het hok voldoende ruim is: het konijn moet languit kunnen liggen, rechtop kunnen zitten en kunnen rondlopen.

Houdt het hok proper. Vuile bedding kan zorgen voor geïrriteerde poten, urinebrand of ziekte.

Voortplanting

Konijnen kunnen zich heel snel voortplanten. De vrouwtjes zijn vruchtbaar vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden en kunnen het hele jaar door gedekt worden.

De dracht duurt ongeveer één maand en er worden gemiddeld 6 a 7 jongen geboren. Deze mogen bij de moeder weg op een leeftijd van 7 a 8 weken.

Mannetjes zijn geslachtsrijp rond de leeftijd van 6-7 maanden.

Om ongewenste nestjes te voorkomen kunnen we mannetjes castreren en de vrouwtjes steriliseren op de leeftijd van 6 maanden. Een castratie is minder ingrijpend dan een sterilisatie.

Vaccinatie

Net zoals honden en katten kunnen ook konijnen gevaccineerd worden tegen een aantal gevaarlijke ziekten.

RHD

Dit is de afkorting voor Rabbit Hemorragic Disease. Dit is een ziekte veroorzaakt door een virus en wordt overgedragen via wilde of besmette konijnen via speeksel, urine of mest.
Eenmaal besmet met de ziekte wordt het dier algemeen ziek, willen niet meer eten en zien we vaak een bloederige neusvloei. De dieren sterven na enkele dagen.

Myxomatose

Dit is ook een virale ziekte. Het is typisch herkenbaar door de verdikte oogleden, neus en lippen bij konijnen. Vaak is er waterige of etterende uitvloei en soms is er sprake van ademhalingsproblemen.
De besmetting gebeurt via direct contact met besmette wilde konijnen of via insecten. De ziekte is ook dodelijk.

Vaccineren tegen deze 2 ziektes kan door middel van een gecombineerd vaccin vanaf een leeftijd van 5 weken en wordt jaarlijks herhaald.

E cuniculi

Wat is het?

E cuniculi is een zeer kleine parasiet die we vooral zien bij konijnen. Veel konijnen zijn drager van deze parasiet zonder symptomen te vertonen. Deze parasiet kan makkelijk tot enkele weken overleven in de omgeving.

Hoe het komt dat het ene konijn ziek wordt en het andere niet is nog niet helemaal duidelijk maar hoogstwaartschijnlijk heeft het iets met de immuniteit van het dier te maken.

Wat kunnen de symptomen zijn?

Als een konijn besmet is met E cuniculi en het heeft symptomen dan kunnen een of meerdere volgende symptomen voorkomen:

  • Hersenproblemen: nystagmus/scheve kop/tollen
  • Slappe of verlamde achterpoten
  • Blaas- en/of urineproblemen: veel drinken/veel plassen/incontinentie
  • Oogproblemen
  • Vermageren

Deze symptomen worden veroorzaakt door ontstekingsprocessen in het lichaam. Maar aangezien ook veel andere aandoeningen ook bepaalde symptomen kunnen geven is het vaak moeilijk om de aanwezigheid van e cuniculi te bewijzen.

Wat is de behandeling?

De bedoeling van de behandeling is de ontsteking verminderen en voorkomen dat de parasiet zich kan vermeerderen.

We proberen de parasiet te bestrijden met een antiparasitair middel dat we langdurig gaan geven (panacur).

We behandelen de ontsteking.

Eventueel behandelen we ook secundaire bacteriële infecties.

Zal mijn konijn genezen na de behandeling?

Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen; bij niet elk konijn krijgen we de klachten onder controle. Al we na 1 week behandelen geen enkele verbetering van de symptomen zien dan moet toch ernstig overwogen worden om het konijntje te laten inslapen, aangezien de levenskwaliteit er te erg onder lijdt.

Zorgt de behandeling  voor verbetering van de symptomen,

Dan wordt de behandeling ook gestopt na 28 dagen. Wanneer het konijn hervalt dan kan de behandeling terug opgestart worden. Het is niet duidelijk wat er voor zorgt dat een konijn hervalt maar men denkt dat stress een grote rol speelt, of als de konijnen verzwakken door een ander probleem/ziekte.

Sommige konijnen hebben levenslang een behandeling nodig, terwijl anderen maar sporadisch behandeld moeten worden of zelfs nooit. 

Het moet wel gezegd worden dat sommige konijnen er niet helemaal bovenop komen en soms bepaalde symptomen blijven behouden (bv scheve kop, slappe achterpoot,…).

Wat kan ik preventief doen tegen een besmetting?

Het is moeilijk hier een antwoord op te geven. Soms kan het zijn dat het konijn al in de baarmoeder besmet werd. Meestal gebeurt de besmetting door urine, dus het is moeilijk om een besmetting te voorkomen. Hokgenoten worden best gedurende 2 weken mee behandeld.

Kan ik vaccineren tegen E cuniculi?

Nee, E cuniculi is een parasiet en geen virus, dus we kunnen niet gaan vaccineren.

Wat is de prognose van konijnen met E cuniculi?

Dit hangt ervan af hoe het konijn reageert op de medicatie, hoe erg de symptomen zijn en of hij makkelijk hervalt. 

Je moet geval per geval bekijken en zien of het konijn zelf last heeft van de symptomen.

Diarree bij konijnen

Diarree bij konijnen is iets wat we regelmatig zien. Jonge konijnen zijn een stuk gevoeliger, maar ook oudere konijnen kunnen er mee te maken krijgen.

Het is belangrijk om je konijn dagelijks te controleren op diarree, aangezien ziektes bij konijnen snel kunnen verergeren en ook kunnen lijden tot ontstekingen aan de poep.

Wat is diarree?

Diarree is de productie van abnormaal slappe stoelgang.

Konijnen geraken gedehydrateerd, en verliezen veel nutrienten die nog nuttig zijn voor hen.

De diarree zorgt ook voor een natte huid rond de poep, waarin vliegen hun eitjes kunnen leggen (risico op myasis), huidinfecties, gewichtsverlies, lusteloosheid en verminderde eetlust.

Pijn is vaak moeilijk te zien bij konijnen, aangezien zij prooidieren zijn en geen signalen van zwakte willen tonen.

Symptomen van pijn kunnen zijn: tandenknarsen, gebogen houding en stil in een hoekje zitten.

Diarree versus caecotrofen

Konijnen hebben 2 soorten ontlasting: harde droge keutels en ‘caecotrofen’; deze zachte stoelgang lijkt op een hoopje druiven en zit boordevol nutrienten. Dit eet het konijn elke dag terug op.

Deze stoelgang wordt meestal ’s nachts geproduceerd en wordt vaak rechtstreeks terug opgenomen.

Als konijnen hun caecotrofen niet opeten klitten deze vast aan de anus en plakken in de haren daarrond vast.

Een aantal oorzaken dat ze de caecotrofen niet opeten:

  • Pijn aan de rug
  • Verkeerde voeding
  • overgewicht

Het grote verschil tussen caecotrofen en diarree is dat caecotrofen maar 1x per dag geproduceerd worden en toch nog een vorm hebben. Diarree is de hele dag door, volledig vloeibaar en stinkend.

Wat zijn veel voorkomende oorzaken van diarree?

Bacteriele infecties zien we vooral bij jonge konijnen ( bv salmonella, E coli, clostridium)

Coccidiose zien we vaak rond het spenen van konijnen

Virale infecties kunnen ook voorkomen (bv retrovirus of coronavirus)

  • Bepaling van de oorzaak kan door middel van een mestonderzoek
     

Andere oorzaken van diarree kunnen zijn: verkeerd voedingspatroon, stress, verkeerde huisvesting, …

Waarom zijn jonge konijnen gevoeliger voor diarree dan volwassen konijnen?

Volwassen konijnen hebben een betere en volledige darmflora die helpt bij de vertering van hun voedsel.

Voor ze gespeend worden hebben jonge konijnen bijna geen darmflora. Pas tijdens het spenen verandert de samenstelling drastisch en zijn ze extra gevoelig voor infecties.

Waarom veroorzaken sommige antibiotica diarree bij konijnen?

Antibiotica kan de samenstelling van de darmflora aantasten, waardoor er overgroei is van bepaalde bacteriën.

Konijnen met het verkeerde dieet (laag in vezels dus weinig hooi en veel brokjes of extra’s zoals brood) zijn vatbaarder voor deze diarree.

De eetlust kan hierdoor ook verminderen, waardoor de algemene toestand van het konijn snel achteruit gaat.

De keuze voor antibiotica moet dus goed overwogen worden in de behandeling van konijnen.

Myasis

Myasis is een term die gebruikt wordt voor een invasie van vliegenlarven in de huid of een wonde van het konijn.

Doordat de huid en haren rond de poep vochtig en warm zijn door diarree leggen vliegen heel graag hun eitjes daar. De larven die uitkomen voeden zich met omliggend weefsel en vreten zich een weg naar binnen bij het konijn.

Dit is zeer pijnlijk en kan dodelijk zijn.

Wat is de behandeling van diarree?

Konijnen met diarree drogen snel uit, en daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze gestimuleerd wordt van veel te drinken. Dit doe je door er veel verschillende drinkvoorzieningen bij te zetten: een schaaltje met water, een fles met nippel,… Soms is het nodig om vocht met een spuitje in de mond te geven.

Het is belangrijk om het maagdarm systeem van het konijn zoveel mogelijk actief te houden en zo snel mogelijk terug te normaliseren. Voedsel met een hoog vezel gehalte zoals hooi is hierbij erg belangrijk. Eventueel kan er ondersteunend spijsverteringsbevorderende medicatie gegeven worden.

Wil het konijn niet uit zichzelf eten, dan is dwangvoederen noodzakelijk!

Waarom is een goed dieet zo belangrijk voor mijn konijn?

Konijnen hebben een dieet heel hoog in vezels nodig; dit stimuleert de maag en darm motiliteit en zorgt zo voor een goede afslijting van de tanden. 

80% van die vezels moet uit hooi en gras komen

5% uit aangepaste konijnenkorrels (1 soeplepel per kg konijn)

15% verse groenten en fruit

Dit type dieet verlaagt het risico op maagdarm problemen, inclusief diarree.

Castratie en sterilisatie bij het konijn

Het steriliseren of castreren van uw konijn heeft een aantal voordelen

De voordelen voor het vrouwelijk konijn:

  • Onvruchtbaar maken
  • Geen baarmoederontstekingen meer
  • Geen kans op baarmoederkanker
  • Geen kans op melkkliertumoren
  • Minder agressie
  • Geen schijnzwangerschappen meer

De voordelen voor het mannelijk konijn:

  • Onvruchtbaar maken
  • Minder agressie

Voor de gezondheid van uw konijn is het dus beter om het vrouwtje te steriliseren.

Tot 80% van de vrouwelijke konijnen krijgt op latere leeftijd te maken met kanker van de baarmoeder en/of melkkliertumoren.

Sterilisatie kan vanaf de leeftijd van 5 maand en wordt het best gedaan voor de leeftijd van 1,5 jaar, om zoveel mogelijk medische voordelen te hebben.

Prijs

Het castreren of steriliseren van een konijn is iets duurder als je dit vergelijkt met dezelfde ingreep bij de kat.

Dit komt doordat het metabolisme van het konijn helemaal anders is, waardoor er veel meer verdoving nodig is dan bij de kat.

Het risico van anesthesie

Een chirurgische ingreep houdt altijd een klein risico in voor de patiënt. Konijnen zijn gevoeliger voor verdoving dan hond en kat.

Dit komt deels omdat konijnen veel stressgevoeliger zijn, en ook omdat ze het vaak niet echt gewend zijn van gehanteerd te worden.

Wij stellen alles in het mogelijke om de operatie en anesthesie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

De konijnen krijgen eerst een sedatie, waardoor ze rustig worden. Direct wordt ook al een goede pijnstiller gegeven pre operatief. Daarna wordt het konijntje aan de gasanaesthesie gelegd en goed gemonitord.

Door middel van een warmtekussen tijdens en na de operatie houden we de kans op onderkoeling zo laag mogelijk.

Hitteslag bij konijnen voorkomen

Elk jaar sterven er konijnen aan de gevolgen van oververhitting, zeker konijnen die buiten leven lopen een verhoogt risico.

Als een konijn zich niet terug kan trekken uit de zon, of wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 27°C, kan het dier een hitteslag krijgen.

De juiste voorzorgsmaatregelen kunnen het verschil betekenen tussen leven of dood. 

Hoe een hitteslag voorkomen?

Zorg dat het konijnenhok ‘s zomers NOOIT in de zon staat en zet het hok niet op het zuiden. Wanneer de omgevingstemperatuur hoger is dan 27°C haalt een parasol boven het hok weinig uit: de temperatuur blijft te hoog voor een konijn.

Je kunt het hok koelen door er flessen bevroren water in te leggen (vul een fles voor driekwart met water en leg die in het vriesvak), zo kunnen de konijnen er gaan tegen liggen ter verkoeling.

Voorzie altijd voldoende fris drinkwater.

Hang een nat laken over het hok, het verdampingsproces zal het hok afkoelen (hang nooit een donkere doek over het hok, deze absorbeert de warmte en verhoogt de temperatuur in het hok juist!). Een wit zeil over het hok weerkaatst de warmte en geeft daardoor koelte.

Controleer het hok op vliegen. warm weer trekt vliegen aan en kunnen myasis veroorzaken (zie http://vetsandco.be/myasis-madenziekte )

Zorg ervoor dat je konijn altijd uit het hok kan: onder het hok, op koel gras of op stenen.

Merk je dat je konijn last heeft van de warmte, haal het dier dan naar binnen en geef het een koele plek

Een konijn dat last heeft van de warmte, laat dit eerst merken door een verminderde eetlust, en languit liggen. Je kunt een ventilator gebruiken om je (binnen)konijn koel te houden, zolang je ervoor zorgt dat deze niet rechtstreeks op je konijn waait.

Wat zijn de symptomen van oververhitting?

Het konijn ligt languit, de ogen halfgesloten. Het konijn hijgt extreem. De oren voelen heel warm aan. Het tandvlees en de binnenkant van de oogleden zijn donkerrood.

Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts!

Huisvesting bij konijnen

Konijnen zijn geliefde huisdieren. Ze hebben de reputatie makkelijker in onderhoud te zijn dan honden of katten, maar niks is minder waar. Als prooidieren tonen ze heel weinig pijn, en als ze er ziek uit zien, is het vaak al een spoedgeval. Het is dan ook belangrijk dat we als mens zo goed mogelijk tegemoet komen aan de behoeften van konijnen.

Konijnen zijn in de eerste plaats groepsdieren. In het wild leven ze in (grote) groepen met een sterk gedefinieerde rangorde. Een groep biedt veiligheid, en sociale interactie met soortgenoten is onmisbaar voor het welzijn van deze dieren.

Konijnen zijn prooidieren. Het is belangrijk daarmee rekening te houden als je een huisvesting gaat kiezen:

  • Er moet voldoende schuilruimte zijn
  • Ze moeten kunnen oefenen op rennen
  • Ze moeten de omgeving goed in het oog kunnen houden
     

De juiste oppervlakte

Voor binnenkonijnen wordt een hok van minstens 160 op 80 cm aangeraden voor 2 kleine tot middelgrote konijnen. Dit enkel op voorwaarde dat dit voor het grootste deel van de dag uitgebreid wordt naar een loopruimte van minstens 2m2 voor dwergkonijnen en 3m2 voor middelgrote konijnen!!!

Voor buitenkonijnen wordt de regel van loopruimte sowieso aangehouden.

Ook moet je minstens een of meerdere schuilplaatsen voorzien met een in-en uitgang, zodat de konijnen van elkaar kunnen vluchten.

Alleen of met twee?

Zoals eerder gezegd zijn konijnen groepsdieren. Een konijn heeft gezelschap nodig om echt gelukkig te zijn.

Konijnen die alleen worden gehouden, spenderen meer tijd aan abnormaal en stereotyp gedrag. De meest voorkomende abnormale gedragingen zijn schijngraven en knagen aan het hok. Ook vinden deze konijnen veel minder rust en zijn ze minder actief. Ze kunnen nooit écht rusten en verkeren daarom vaak in een constante vorm van stress en vermoeidheid.

Konijnen koppelen kan soms een lastig werkje zijn. Vraag gerust naar meer informatie!

Binnen of buiten?

In de natuur leven konijnen voornamelijk in een ondergronds gangenstelsel, waar de temperatuur constant is, zo’n 10°C zomer en winter. Konijnen kunnen best goed tegen koudere temperaturen en voelen zich het best tussen de 10 en 19 °C.

Bij temperaturen van meer dan 24°C kunnen konijn al oververhit geraken.

Wil je een binnenkonijn verhuizen naar buiten? Wacht tot de maand mei wanneer het ’s nachts niet meer vriest en het voor jezelf comfortabel is om in T-shirt rond te lopen.

Konijnen starten vanaf eind augustus met het aanmaken van hun wintervacht, dus als je je konijn in de winter wilt binnen houden moeten ze vanaf eind augustus naar binnen gebracht worden (toch zeker reeds ’s nachts). 

Materiaal (slaap)hok

Buitenkonijn: onbehandeld houten hok is hierbij de eerste keus.

Hout geeft warmte in de winter en verkoeling in de zomer. 

Binnenkonijn: draad hok met eventueel plastiek bodem

Een plastiek hok is nooit een goed idee, ook niet voor binnenkonijnen, omdat dit te weinig verlucht.

Ook hoogte is belangrijk: het konijn moet comfortabel op zijn achterpoten recht kunnen staan om de omgeving te scannen. Kunnen ze dit niet dan veroorzaakt dit stress (cfr prooidier)

Bodembedekkking

Konijnen zijn erg gevoelig aan pododermatitis; Dit is een huidaandoening die start met haarverlies en eeltvorming, maar kan makkelijk escaleren tot open wondes en zweren.

Een zachte ondergrond is dus van groot belang. Vermijd draad/beton/ruwe ondergrond.

De beste ondergrond is gras of zandgrond, waar ze ook in de natuur het meest op vertoeven.

In huis gehouden konijnen kunnen leven op een foam puzzelmat. 

In het nachthok (zowel voor binnen als buitenkonijnen) kies je voor vocht absorberend materiaal zoals hennepvezels of papierkorrels (bv back2nature).

Hoewel stro goed isoleert en warmte geeft in de winter, is het niet de eerste keus omdat het geen vocht absorbeert. Konijnenurine kan echt branden dus zeker vermijden dat een konijn nat zit!

Ook het gewicht van het konijn speelt een rol in de ontwikkeling van pododermatitis. Zorg er dus zeker voor dat je konijntje niet te zwaar wordt!

Konijn dwangvoederen

Dwangvoederen kan levensreddend zijn voor uw konijn. Het kan gebeuren dat je dit moet doen nadat ze een maag-darm probleem hebben gehad, of bij herstel na ziekte of een operatie.

Voeding is zeer belangrijk voor een konijn aangezien het erg snel verzwakt. Het is belangrijk om voorzichtig maar toch kordaat te werken, aangezien het al dan niet eten binnen krijgen van cruciaal belang is.

Wat heb je nodig?

  • Een spuit om voeding op te trekken
  • Een handdoek
  • Dwangvoeding

Plaats het konijn op tafel en wikkel het in een handdoek.

Leg ook een handdoek op tafel, zodat het konijn niet kan wegglijden.

Probeer altijd voorzichtig, kalm maar kordaat te werk te gaan.

Welke voeding moet ik geven?

Er zijn verschillende commerciële voedingen die in poedervorm bestaan. Als je dit oplost met lauw water krijg je een makkelijk spuitbare pap.

  • Je kan ook eigen pellets weken in water en mixen
  • Gepureerde gekookte pompoen
  • Gemixte groene groenten

Hoe fixeer ik mijn konijn?

Als je konijn niet wil meewerken dan kan je hem in een handdoek wikkelen.

Plaats een handdoek open op de vloer of tafel. Plaats je konijn op de handdoek met hun hoofd op de rand van de lange zijde in het midden. Vouw de handdoek langs beide zijden strak over de schouders, en zorg ervoor dat de voorpootjes er mee inzitten. Tot slot vouw je de onderkant over hun poep zodat ook de achterpootjes vast zitten.

Je kan het konijn nu stevig vasthouden op tafel met de ellebogen ter hoogte van hun achterkant en de handen ter hoogte van de schouder.

Buig voorover om het konijn nog meer te fixeren. Een tweede persoon kan nu je konijn voederen.

Lukt het alleen? Plaats het konijn dan op je schoot of op een tafel.

Probeer altijd zo kalm mogelijk te blijven en forceer niet te lang. Een konijn is erg gevoelig aan stress.

Hoe  en hoeveel moet ik mijn konijn dwangvoederen?

Als je de spuit in de mond steekt van het konijn, plaats het dan achter de grote snijtanden, daar is een ruimte zonder tanden.

Je doseert best in kleine hoeveelheden en traag, 2-4ml en laat je konijn dan even rusten (haal de spuit uit zijn mond).

Je moet het konijn zien kauwen en slikken.

Je mag tot 5 a 10 ml voederen per keer.

Lukt het enkel om een beetje voeding te geven? Pauzeer en probeer na een kwartiertje opnieuw, om zoveel mogelijk stress te vermijden.

Hoe vaak moet ik dwangvoederen?

Zolang je konijn niet uit zichzelf eet raden we aan om elke 4 tot 6 u te voederen overdag  als dit mogelijk is. 

Konijnen en gezelschap

Konijnen zijn sociale dieren. In het wild leven ze in grote groepen en voorzien ze elkaar van gezelschap, veiligheid en verzorging.

Wat zijn de beste combinaties om te houden?

Het meeste succes heb je als je een mannetje met een vrouwtje koppelt.

Uiteraard moeten deze gesteriliseerd en gecastreerd worden, anders krijg je al heel snel nakomelingen.

Als je enkel het vrouwtje steriliseert, kan het zijn dat het mannetje toch blijft rijden op haar, wat voor stress en conflicten kan zorgen.

Als je enkel het mannetje castreert kan het vrouwtje zich ook erg dominant opstellen en gaan rijden op het mannetje, met zelfde stress en conflicten tot gevolg.

Daarenboven hebben niet gesteriliseerde vrouwtjes 80% kans om baarmoederkanker te krijgen op latere leeftijd.

Konijnen van het zelfde geslacht kunnen ook een koppel vormen maar het is vaak moeilijker, het proces duurt langer en heeft een kleinere kans op slagen.

Als ze vechten zijn de gevechten vaak intenser en ernstiger!

Als je konijnen van het zelfde geslacht wil koppelen heb je het meeste slaagkans op jonge leeftijd én als beiden gecastreerd/gesteriliseerd zijn.

Konijnen introduceren

Konijnen zijn heel erg territoriaal, en het is dan ook zeer belangrijk om de introductie juist te volgen.

Eerst en vooral om het meeste slaagkans te hebben moeten beide dieren gesteriliseerd en gecastreerd zijn!

Stap 1: plaats beide konijnen in een aparte kooi naast elkaar waar ze elkaar kunnen zien en ruiken, zonder elkaar te kunnen verwonden.

Wissel dagelijks hun speeltjes en eventueel kattenbak zodat ze kunnen wennen aan elkaars geur.

Stap 2: als je vindt na een paar dagen dat de konijnen elkaar gewend zijn en geen tekenen van agressie meer vertonen, kan je hen kort bij elkaar zetten in een neutrale omgeving (dus niet in een hok van de een of ander!). Zorg hierbij voor veel speelgoed en verbergplaatsen zodat ze veel afleiding hebben. Zorg ook voor minstens 2 voedselbronnen (bv 2 ballen met hooi) zodat er geen competitie is tussen de konijnen.

Een beetje elkaar najagen, neepjes geven of zacht bijten is normaal. Blijf ze dagelijks of meerdere keren per dag samen zetten op neutraal terrein tot je de indruk hebt dat ze elkaar accepteren. Verleng de tijd dat ze samen zijn geleidelijk, maar blijf altijd in de buurt!

Soms klikt het direct tussen konijnen en beginnen ze meteen elkaar te wassen. Deze konijnen kan je vrij snel met een gerust hart samen laten lopen zonder supervisie;

Deze fase is wat je zowiezo wil bereiken om ze definitief te koppelen.

Als er een stevig gevecht uitbreekt, scheidt de konijnen dan onmiddellijk (let op dat je zelf niet gebeten wordt, gebruik dekens of een plank of kussen om tussen hen in de brengen) en ga terug naar stap 1, tot er geen agressie meer te zien is. Het kan zijn dat je een aantal keer  stap 1 en 2 terug moet doorlopen.

Autoritje maken: als de konijnen elkaar lijken te accepteren (dus geen grote agressie of aanvallen meer te zien) maar ze blijven wat najagen of elkaar neepjes geven, stop ze dan samen in een grote kooi in de auto. Maak een kort autoritje. Dit is een stresserend moment voor de konijnen waarbij de focus niet zal liggen op agressie maar op steun zoeken bij elkaar. Als dit goed lukt kan je de autoritjes steeds langer maken, en wordt de vriendschap en steun steeds groter!

Stage 3: het doel is dat de konijnen elkaar accepteren en steun en gezelschap bij elkaar zoeken. Als de konijnen elkaar beginnen wassen kan je er vrij zeker van zijn dat er geen agressie meer zal zijn tussen de konijnen, maar het is zeker aan te raden van een oogje in het zeil te houden de eerste weken.

Hoelang het duurt voor de konijnen overeen komen valt moeilijk te voorspellen. Dat kan dagen, weken of maanden duren. Soms komt er spijtig genoeg nooit een klik tussen konijnen.

Kan een konijn dat jaren alleen geleefd heeft toch nog een vriendje aanvaarden?

Ja, zeker! Het is zelfs zo dat een ouder konijn door het gezelschap van een jonger konijn weer helemaal opfleurt!

Mijn huiskonijn krijgt zeer veel menselijk gezelschap, heeft hij nog nood aan een konijnenvriendje?

Dit hangt echt af van je thuis situatie, hoeveel tijd je echt tijd hebt, en hoeveel aandacht je echt geeft.

Kan ik een derde konijn bij een gekoppeld paartje steken?

Dit werkt zelden en kan ernstige problemen geven voor het bestaande koppeltje. 2 bestaande koppeltjes mixen lukt zeker beter, mits er voldoende ruimte is zodat elk zijn eigen territorium kan hebben!

Wat als een van de konijnen ziek wordt of naar de dierenarts moet

Zieke konijnen scheiden is echt af te raden, omdat ze de steun van hun companion nodig hebben. Wanneer 1 konijn naar de dierenarts moet voor onderzoeken of operatie of hospitalisatie, neem je best het andere konijn altijd mee als gezelschap. Het is ook bewezen dat ze beter en sneller herstellen na ziekte of ingreep als hun vriendje mee is!

Konijnen die gesplitst worden, ook voor een korte periode, hebben soms al terug een introductie nodig, dus scheiden proberen we zoveel mogelijk te mijden.

Wat moet ik doen als er een konijntje sterft van mijn koppeltje?

Als het mogelijk is, laat het konijntje nog even bij het lichaam van het overleden konijn. Zo kan het echt beseffen dat er geen leven meer inzit en afscheid nemen.

Hou daarna het konijntje goed in de gaten; sommige konijnen kunnen echt door een depressieve en lusteloze periode gaan, waarbij ze zelfs minder kunnen gaan eten.

Zorg ervoor dat het konijn zeker blijft eten en drinken en stoelgang blijft maken.

Spendeer ook extra tijd met je konijn, verwen ze met aandacht, lekker eten en spelletjes.

Denk er ook over na om een nieuwe vriend aan te schaffen voor je konijn. Dit is zeker de beste optie voor het konijn, ook al kan dit soms moeilijk zijn voor jou als baasje.

Myasis of madenziekte

Wat is myasis?

Myasis is een aandoening waarbij vliegen eitjes leggen in de vacht. Konijnen maar ook langharige honden, oudere en gekwetste dieren zijn hiervoor bijzonder gevoelig.

Dit gebeurt vooral tijdens de warmere maanden van het jaar.
De vliegen leggen eitjes op plaatsen waar het nat en broeierig is en waar de huid eventueel geïrriteerd of ontstoken is.

Bij konijnen zien we dit vaak in de buurt van de anus.

Myasis is een erg verraderlijke aandoening. Vaak wordt het pas opgemerkt als de besmetting al ver gevorderd is. Myasis kan dodelijk zijn.

Wat zijn de symptomen?

• Konijn is stil en lusteloos
• Geen eetlust
• Stinken en vuil aan de achterhand
• Vliegen in het hok en op het konijn

Behandeling

Als je ziet dat er maden op het konijn zitten moet je ALTIJD naar de dierenarts!
Eerst wordt de vacht zo goed mogelijk proper gemaakt, geschoren en gewassen.
Zo kan de schade pas goed overzien worden en is het makkelijker te behandelen en te controleren achteraf.
Het konijn krijgt iets tegen de pijn en de infectie en krijgt ook een behandeling tegen parasieten, om eventueel gemiste maden of larven toch te kunnen doden.

 

Voorkomen

Gelukkig kunnen we myasis ook voorkomen door op volgende zaken te letten:

De juiste voeding

Het feit dat stoelgang blijft plakken aan de poep, en zo het ideale milieu creëert voor vliegenmaden, ligt aan een verkeerde voeding.
Een teveel aan korrels zorgt voor te slappe stoelgang die blijft plakken. Eigenlijk is de hoofdvoeding van een konijn hooi. Korreltjes zijn eigenlijk als extra voeding. Reken ongeveer 2 soeplepels per konijn per dag.

Een propere omgeving

Een droog en schoon hok is ook heel belangrijk om myasis tegen te gaan.
Als een konijn te lang op vochtige ondergrond zit (bv zaagsel doordrongen met urine) verhoogt ook de kans dat vliegen gaan eitjes leggen in de vochtige vacht.

Dagelijks controleren

In de warme zomermaanden is het aan te raden van dagelijks het konijn te controleren op maden, vooral de regio rond de staart en anus.

Vliegen bestrijden

Probeer ervoor te zorgen dat vliegen de kans niet krijgen om hun eitjes te leggen. Eventueel vliegengaas bevestigen aan het konijnenhok, vliegenkleefstroken in de buurt van het hok en gewoon algemene goede hygiëne voorkomt al veel problemen!

Tandproblemen bij konijnen

Tandproblemen zijn een van de meest voorkomende problemen bij konijnen.

Jammer genoeg wordt het niet altijd tijdig opgemerkt.

Tandproblemen kunnen heel veel klachten veroorzaken, die niet altijd direct gelinkt worden aan het gebit.

Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

  • Natte mond en borst
  • Veelvuldig likken en wassen
  • Natte poten
  • Diarree
  • Slechte eetlust
  • vermageren
  • Natte oogjes
  • Abcessen in de mond of kaak
  • Snijtanden die naar buiten steken (olifant tanden)

Oorzaak

Verkeerde voeding

Een van de belangrijkste oorzaken van tandproblemen is de verkeerde voeding. Konijnen hebben een gebit dat gemaakt is om veelvuldig te kauwen. De tanden van een konijn blijven hun leven lang doorgroeien.

De kiezen maken een maalbeweging en blijven zo mooi kort door het kauwen op hooi en gras.

De snijtanden worden kort gehouden door het kauwen op groenten en gras.

In rust raken de snijtanden van onder- en bovenkaak elkaar niet.

Konijnen die te veel commercieel voer krijgen, eten veel minder hooi en kauwen dus ook veel minder. Daar ligt de grote oorzaak van tandproblemen.

Malocclusie

Dit wil zeggen een verkeerde stand van het gebit, waardoor onder- en bovenkaak niet mooi op elkaar passen; waardoor de tanden abnormaal afslijten.

Konijnen kunnen geboren worden met deze stand (zien we vaak bij dwergkonijnen) of dit kan ook het gevolg van trauma zijn.

Preventie

Het allerbelangrijkste is de juiste voeding! Hooi en stro zijn de hoofdmaaltijd voor het konijn. Zowel voor zijn tanden als zijn spijsvertering is het belangrijk van niet te veel korreltjes te geven. 1 soeplepel per kilogram konijn per dag is meer dan voldoende.

Konijnen die problemen hebben kunnen we vaak toch helpen door onder verdoving kleine correcties aan te brengen bij het gebit.

Daarna is het van cruciaal belang dat het dieet van het konijn wordt aangepast!!