Gastro-intestinale problemen

  • Giardia
  • Maagtorsie
  • Pancreatitis

Giardia

Wat is giardia?

Dit een parasiet die zorgt voor diarree bij onze huisdieren.

Het is een heel besmettelijke parasiet die wordt overgedragen door contact met besmette stoelgang of gecontamineerd water of voedsel.

Welke symptomen kunnen ze ontwikkelen?

  • Gewichtsverlies
  • Geen eetlust
  • Erge diarree
  • Winderigheid
  • Overgeven
  • Lusteloos

De symptomen ontwikkelen zich typisch binnen de 5 tot 16 dagen na opname van de parasiet.

Vaak zijn er ook dieren die geen of weinig symptomen hebben maar toch besmet zijn. Dit maakt de diagnose soms wel moeilijker.

Pups en kittens zijn veel gevoeliger aan de symptomen en kunnen hier echt heel erg ziek van zijn, of blijven sukkelen met diarree.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld via een stoelgang onderzoek. Niet elk onderzoek zal de parasiet kunnen traceren, daarom moeten soms meerdere stalen onderzocht worden voor de definitieve diagnose.

Behandeling

1. Wij geven u een middel mee om de parasiet te doden.

2. Bijkomende maatregelen zijn noodzakelijk:

  • Het is belangrijk om de achterhand van de dieren te wassen gedurende de behandeling om herbesmetting te vermijden.
  • Ook de omgeving moet goed behandeld worden. Dit werkt het best met ammoniak, bleekwater of stoom. Denk hierbij aan de mandjes, eet- en drinkbakken, bench of kennel, en ook de vloer in huis of in de tuin.
  • Dekentjes en kussens gaan best in de wasmachine (60 graden).
  • Andere dieren in het gezin worden ook best preventief mee behandeld.
  • Besmette grond (bv waar de hond diarree heeft gehad) kan maanden lang besmet blijven in de juiste weersomstandigheden, dus vaak is het aan te raden om zieke en besmette honden tijdelijk niet meer in de tuin uit te laten.
  • Bescherm jezelf door een goede handhygiëne en hou de ruimtes in huis waar de dieren ook vertoeven proper.

3. Honden of katten die ondanks een goede behandeling  toch diarree blijven hebben moeten soms tijdelijk een aangepaste voeding krijgen om de darmen terug tot rust te brengen.

Zijn deze maatregelen niet voldoende om de symptomen onder controle te krijgen, spreek ons dan gerust aan voor meer advies.

Maagtorsie

Wat is een maagtorsie?

Een maagtorsie is een aandoening die steeds acuut voorkomt, en levensbedreigend is. De maag gaat zodanig gaan opzwellen (maagdilatatie) dat deze om haar eigen as zal kantelen en een draaiing (maagtorsie) veroorzaakt.

Hierbij worden belangrijke bloedvaten afgekneld en kan het voedsel ook niet meer uit de maag. De maag gaat steeds meer gaan opzwellen en de hond krijgt ademhalingsproblemen door de druk van de maag op het middenrif. Ook de bloedcirculatie raakt verstoord en de hond kan hier heel snel aan dood gaan.

Welke honden zijn gevoelig aan een maagtorsie?

Maagtorsies komen vaker voor bij grotere hondenrassen met een diepe borstkas. We denken hierbij vooral aan Deense doggen, weimaraners, boxers, duitse herders…

Ook oudere honden blijken gevoeliger voor maagtorsies dan jonge honden.

Maar dit sluit niet uit dat dit bij jonge honden ook kan voorkomen!

Een verband met het aantal voedingen, beweging na de maaltijd of heftig spelen en rollen is niet wetenschappelijk bewezen.

Wat zijn de symptomen?

- hond wordt onrustig
- begint zwaar adem te halen
- staat wijdbeens te kwijlen en probeert over te geven
- een duidelijke zwelling van de maag (linkerkant lichaam)
- tympatische maag, als je op de maag tikt klinkt die als een trommel
- de hond krijgt het zeer benauwd

Als u deze symptomen herkent bij uw hond, aarzel dan niet en contacteer uw dierenarts. Een maagtorsie is altijd een spoedgeval!

Hoe lossen we het probleem op?

Als de hond op de praktijk binnenkomt, probeert de dierenarts de maag te ledigen. Indien dit niet lukt wordt de hond meteen onder narcose gebracht en tracht de dierenarts de maag leeg te krijgen en terug te draaien naar zijn normale positie. Hierbij wordt de maag vaak vastgenaaid aan de buikwand zodat deze niet opnieuw kan gaan kantelen.

Wat is de prognose?

De prognose hangt af van hoever de maag dilatatie of torsie al gevorderd is. Hoe langer de bloedtoevoer is afgekneld, hoe meer weefsel er is afgestorven.

Ook de mate van bewustzijn van de hond kan de prognose bepalen; hoe suffer de hond hoe meer hij al in shock is en hoe slechter de prognose.

Als de hond de operatie overleeft, is nog niet alle gevaar geweken. Door het vrijkomen van toxines kunnen er hartritmestoornissen ontstaan, die ook fataal kunnen zijn voor de hond. Daarom moet het dier extra in observatie genomen worden na de operatie.

Het herstel nadien verloopt vaak wat moeizaam.

Wat kunnen we preventief doen?

Preventief is er weinig te doen aan een maagtorsie. Belangrijker is vroegtijdig de symptomen herkennen en zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan bij twijfel.

Pancreatitis

Wat is het?

De pancreas is een klein orgaan dicht bij de maag. Zij produceert grote hoeveelheden verteringsenzymen na elke maaltijd.

Bij een pancreatitis is de pancreas ontstoken. We zien de ziekte vooral bij honden van middelbare leeftijd. Honden met overgewicht en kleinere rassen zijn gevoeliger aan deze ziekte.

De ziekte kan voorkomen na het eten van een vette maaltijd, of door structurele afwijkingen aan de pancreas zelf.

Maar vaak wordt er ook geen oorzaak gevonden, dan spreken we van idiopathische pancreatitis.

Wat zijn de symptomen?

Bij acute pancreatitis ondervinden de honden hele erge buikpijn, vaak met overgeven. Honden zijn lusteloos en hebben geen eetlust. Soms is er ook diarree en/of koorts bij.

Soms kan de acute vorm over gaan in een chronische pancreatitis, waarbij de symptomen, vaak wat milder, regelmatig terugkomen gedurende maanden of jaren. 

Hoe stellen we de diagnose?

Als de dierenarts vermoedt dat dit geen gewone maagdarm ontsteking is , dan wordt er bloed genomen, omdat bepaalde tests snel kunnen aantonen of het om pancreatitis gaat.

 Een echo van de buik kan soms nuttig zijn om andere oorzaken verder uit te sluiten en de ernst van de pancreatitis in te schatten.

Wat is de behandeling?

Milde gevallen van pancreatitis gaan vaak vanzelf over na enkele dagen. Honden met een ergere vorm moeten vaak gehospitaliseerd worden voor een aantal dagen, voornamelijk omdat ze niet willen eten  en geen water of eten kunnen binnenhouden. Op die manier kan er ook beter medicatie en infuus gegeven worden.

Pancreatitis is erg pijnlijk en daarom is de symptomatische behandeling van pijn, braken en buikklachten van het grootste belang.

Kan mijn hond genezen?

De meeste honden met pancreatitis genezen na een aantal dagen of weken. Het is zeer belangrijk het dieet van de hond aan te passen, zodat dit zeker lager in vetten is om herval te voorkomen. 

De gradaties van ziek zijn variëren enorm van hond tot hond, met honden die maar even ziek zijn tot honden die heel erg ziek zijn gedurende lange tijd. Een klein percentage kan overlijden aan pancreatitis, dus het is zeer belangrijk van deze patiënten goed op te volgen en het dieet aan te passen.

Terug naar Hond